Närbild på ett öra med hörapparat

Allt om örat och vår hörsel

4 April 2024

Tillbaka till nyhetsöversikten

Öronen är ett av kroppens viktigaste sensoriska organ. Det är med öronens hjälp vi fångar upp ljud som transporteras vidare till hjärnan. Mycket kan hända i örat. Eftersom öronen är nära sammankopplade med näsa, hals och bihålor påverkas de av förkylningar och infektioner. Dessutom kan vatten och smuts komma in i örat och påverka dess hälsa. Mer om öronen, deras delar, anatomi och vilka defekter som kan uppstå läser du nedan.

Hur fungerar örat och hörseln?

Hörseln är en process där ljud färdas genom ytter-, mellan- och innerörat. Hjärnan tolkar sedan det vi hör. Alla delar som ingår i örats anatomi samarbetar för att vi ska kunna uppfatta ljud. Om någon del av örat inte fungerar kan detta innebära att du lider av en hörselnedsättning och i vissa fall behöver hörapparat. För att förstå hur hörseln fungerar måste du känna till örats delar och funktioner.

Ytterörat kallas den del som vi kan se. Ytterörat är i själva verket ett samlingsbegrepp för de många komplexa strukturer som örats yttre del består av. Mellanörat består av trumhinnan och tre små förbundna ben som sitter i örat och kallas för hörselben. Du känner säkert igen deras namn – hammaren, städet och stigbygeln. Innerörat utgörs av vår snäckformade hörselsnäcka/cochlean och hörselnerven. Men också båggångarna som är balanssinnets viktigaste mätinstrument.

För att vi ska kunna höra krävs att de tre delarna som ingår i örats anatomi samverkar. Ljudvågorna färdas genom ytterörat till trumhinnan och genom mellanörat in till innerörat. Mellan mellanörat och innerörat sitter det ovala fönstret. Detta är ett membran som hjälper till att leda ljudet vidare via örats hörselceller. Inuti hörselsnäckan och balansorganet finns sinnesceller som kallas hårceller. Hårcellerna tar emot information om ljud och balans och skickar vidare informationen till hjärnan genom hörsel- och balansnerverna.

Upplever du att du har problem med hörseln eller misstänker att du lider av en hörselnedsättning? Boka tid för hörselundersökning hos Hör Stockholm redan idag.

Ljudnivåer och hur de påverkar vår hörsel

Våra öron uppfattar ljudnivåer olika. Vissa nivåer är så låga att vi knappt kan höra dem, och andra är så höga att de till och med är skadliga för våra öron. Ljudnivån mäts i decibel. Decibelskalan utgår från den mänskliga hörselns egenheter på svag ljudnivå, vilka kraftigt skiljer sig från varandra. Med hjälp av olika filter försvagas eller regleras särskilt djupa eller höga frekvenser i förhållande till hörselns känslighet. Det angivna värdet på decibelskalan motsvarar olika nivåer av känslighet.

Man brukar säga att en ljudstyrka på omkring 50 dB är behaglig för örat och 100 dB upplevs som obehagligt och störande. Ett ljud på 120 dB är direkt skadligt. En person som dagligen utsätts för starkt buller (höga ljudvolymer) riskerar att drabbas av bullerskador och andra hörselnedsättningar. Därför är det viktigt att skydda öronen i bullriga miljöer. Förslagsvis genom att investera i ett riktigt bra hörselskydd.

decibelskala

Läs mer om ljudnivåer och decibelskalan här.

Vatten i örat och vätska bakom trumhinnan

Ibland samlas det vätska i örat. Kanske till följd av att du fått in vatten när du duschat eller badat. Eller som ett symptom på öroninflammation.. Faktum är att det kan finnas flera anledningar till att det samlas vätska i örat och därav olika strategier för att bli av med den.

Ytterligare en orsak kan vara Sekretorisk mediaotit. Detta är ett inflammatoriskt tillstånd där det samlas vätska bakom en intakt trumhinna, utan smärtor eller några andra akuta symptom. Den som lider av SOM kan uppleva hörselnedsättning och lockkänsla. Tillståndet är vanligast hos barn och ofta opereras ett rör in genom trumhinnan vilket brukar ge omedelbar hörselförbättring.

Att få in vatten i örat är inte farligt, ofta letar det sig ut ganska fort. Samlas det däremot ofta vatten eller fukt i hörselgången kan du drabbas av simmaröra. Då uppstår symptom som att det kliar, är kladdigt eller ömt i örat. Har du råkat ut för simmaröra är det viktigt att du skyddar örat från vätska under en tid. Hörselgången är nämligen känslig och det kan börja växa svamp och bakterier om det exempelvis samlas poolvatten där.

Läs mer om vätska i örat, symptom och behandling här.

Klåda i örat och vad det kan bero på

Att det kliar i örat är inte ovanligt och kan ha med en mängd olika faktorer att göra. Däremot är det väldigt irriterande och de flesta som lider av klåda i örat är desperata efter att hitta en lösning. Kom ihåg att det aldrig är en bar idé att sticka in något i örat för att klia. Istället behöver du ta reda på vad som ligger bakom klådan.

YDen vanligaste orsaken till klåda i örat är att du är torr i hörselgången. I hörselgången är huden tunn och känslig och det finns nerver och körtlar som är viktiga för kroppens funktioner. Det behövs öronvax i örat som smörjer hörselgången och skyddar mot yttre påverkan, bakterier och smuts. Vaxet ser även till att hudens naturliga fukt inte avdunstar. Rengör därför inte örat från vax för ofta. Klåda i örat kan även bero på öroninfektion, vaxpropp, allergier och öroneksem.

För att bota klåda i örat behöver du först ta reda på vad som ligger bakom den. Om det inte gör ont är det ofta en god idé att låta den gå över av sig själv. Misstänker du att du har en infektion i örat eller allergier bör du söka vård hos en läkare.

Lär dig allt om kliande öron i vår artikel om just detta.

Varför har jag tryck i örat?

Bihålor, öra, näsa och hals är nära ihopkopplade med varandra. Därför är det inte heller ovanligt att problem i någon del sprider sig vidare till en annan. Örat kan täppas igen om du vid exempelvis en förkylning blivit tjock i halsen eller har inflammerade bihålor. Det är av den anledningen inte speciellt ovanligt att känna tryck i örat – och det kan ha med flera olika faktorer att göra.

En vanlig orsak till tryck i örat är problem med bihålorna. När bihålorna täpps igen kan det skapa ett tryck i mellanörat och huvudet. Bihålorna kan täppas igen av allergi, virusinfektion och bihåleinflammation, bland annat. Det kan även samlas vätska bakom trumhinnan till följd av en förkylning eller en infektion i kroppen. Eller så kan det vara en samling vax i hörselgången. Trycket i örat kan även bero på en infektion i mellanörat eller ytterörat. Förslagsvis till följd av att du fått vatten i örat som blivit kvar.

Läs mer om tryck i örat och vad det kan bero på här.

Rengöra öronen – så gör du

Det är viktigt att rengöra öronen rätt, men också att inte rensa dem från öronvax för ofta. När öronen mår bra rengör de nämligen sig själva. Däremot samlas det ibland en större mängd vax i öronen, vilket kan vara både obehagligt och leda till försämrad hörsel. Rensa öronen då och då, men inte för ofta. Har du hörapparat eller använder hörlurar som du stoppar in i öronen ökar risken för vaxpropp. Då är det extra viktigt att du vet hur öronen ska rengöras på rätt sätt.

När du rengör öronen ska du inte använda dig av bomullstops. Topsen pressar nämligen vaxet ännu längre in i örat istället för att rensa örat från vax. Efter ett tag kan det bildas ett lager av vax som då skapar en vaxpropp. Ett bättre sätt att rengöra öronen på är att spola örat med ljummet vatten när du exempelvis står i duschen. Det ljumna vattnet kommer då lösa upp vaxet som rinner ut ur örat.

Mer tips på hur du håller dina öron rena och friska kan du läsa här.

På uppdrag av Region Stockholm

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta surfa på webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.